anlaşmalı boşanma davası şartları ücreti

Bursa Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları ve Ücreti

Anlaşmalı boşanma davası şartları nelerdir, boşanma başvurusu nasıl yapılır ve avukatlık ücreti ne kadar gibi sorulara cevap mahiyetinde bir yazıdır. Boşanmak isteyen çiftler için kolay şekilde ayrılmalarını sağlayan anlaşmalı boşanma davası temelde her iki tarafın boşanmanın kararlaştırılması ve işleyişi hakkında fikir birliğine vardıkları davalara denilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarının aksine çok daha kolay, az yıpratıcı ve kısa sürede sonuçlanırlar. Bu makalemizde anlaşmalı boşanma davası hakkında sıkça sorulan sorulara değineceğiz. Konu hakkında detaylı bilgi almak için lütfen iletişime geçiniz.

İçindekiler

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Boşanmak isteyen çiftlerin mahkeme tarafından tek celsede boşanmalarını olanaklı hale getiren ve bu bakımdan boşanma sürecinin hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlayan anlaşmalı boşanma davası tarafların birbirleri ile daha önceden vardıkları uzlaşı üzerine açtıkları davaya verilen isimdir. Eğer çift boşanmak istiyorsa ve nafaka, velayet, tazminat, mal paylaşımı, ayrılma isteği gibi konularda anlaşma sağlamışlarsa, bu durumda anlaşma boşanma davası açmaları gerekmektedir. Hızlı bir şekilde boşanmak isteyenlerin açtığı dava olmasına rağmen belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları Nedir?

Anlaşmalı boşanma davası açmak için taraflar gereken şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu bakımdan anlaşmalı boşanma davası şartları;

  • Evliliğin en az 1 yıldır sürüyor olması; anlaşmalı boşanma davası açmak için öne çıkan en önemli maddeler arasında yer almaktadır. Evliliğin üzerinden en az 1 yıl geçmiş olması gerekmektedir. 1 yıllık süreye sadece resmi nikah süresi dikkate alınmaktadır.
  • Eşlerin birlikte ya da açılacak boşanma davasına kabulünü gösteren belge ile başvuru yapılması gerekir; ortak bir dilekçe ile Aile Mahkemesi’ne başvuru yapılmalıdır. Verilen dilekçede mutlaka tarafların beyanları ve imzaları bulunmalıdır.
  • Boşanma gerekçeleri kabul edilebilir olmalıdır; mahkeme önünde boşanma gerekçeleri hakkında kabul edilebilir açıklamalar sunmaları gerekmektedir. Eğer boşanmaları için hakim tarafından uygun görülmeyen durumlar varsa bu durumda boşanma talebi geri çevrilebilmektedir.
  • Tüm konularda uzlaşıya varılması gerekir; çocuklar varsa kimde kalacağı, nafaka, tazminat, eşya dağılımı gibi tüm konularda tarafların anlaşmaya varmaları ve mahkeme esnasında bu konularda çelişkiye ya da ayrılığa düşmemeleri gerekir. Eğer dilekçe anlaşmalı boşanma için verilmiş fakat mahkeme esnasında uzlaşıyı bozacak davranışlar görülüyorsa bu durumda dava çekişmeli boşanma davasına çevrilir ve boşanma süresinin uzamasına neden olunur.
  • Çocuklar bulunuyorsa, özellikle onlar hakkında yapılan düzenlemenin hakim tarafından uygun bulunması gerekir. Bu noktada çocukların maddi ve manevi sağlıkları ön planda tutulmaktadır. Eğer yararları hangi tarafta ağır basacaksa, mahkeme velayet için o tarafa ağırlık verecektir. Fakat özel durumlar bulunuyorsa, bunların da mahkemede açık şekilde ifade edilmesi gerekmektedir.
  • Duruşma esnasında avukat olsa bile, tarafların ikisi de bulunmak zorundadır.

Anlaşmalı Boşanma İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Anlaşmalı boşanma başvurusu için nüfus kimliği, boşanma için düzenlenen dilekçe ve tüm gelirleri, taşınmazları, sahip olunan emtiayı gösteren belgeler ile boşanma protokolü hazırlanarak bağlı bulunulan Aile Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapılır. Başvuru esnasında tarafların ikisi de olabileceği gibi bulunmayacağı durumlarda ortak beyan ifade eden belgenin bulunması gerekmektedir. Herhangi bir yanlışlık ya da eksiklik bulunmuyorsa, mahkeme çok kısa sürede başvuruyu değerlendirip işleme alacaktır.

Anlaşma Sağlanmadığı Durumlarda Ne Olur?

Boşanma davası anlaşmalı boşanma davası olarak açılıp mahkeme esnasında anlaşmaya varılmıyorsa ya da daha önceki konulara itiraz ediliyorsa, taraflardan birisi boşanmak istemiyorsa, bu durumda mahkeme davayı çekişmeli boşanma davasına çevirir. Bu bakımdan çekişmeli boşanma davasına sürecin dönüşmemesi, taraflar arasında tam olarak hak dağılımı yapılması ve tarafların talep ettiklerini doğru şekilde alabilmeleri için avukat tutmak büyük yarar sağlayacaktır. Aynı zamanda avukat vasıtasıyla yapılacak protokolün ileride yol açacağı başka hukuk sorunlarının da önüne geçileceği için bu tür davaların avukat ile görülmesi fayda sağlamaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Avukatlık Ücreti Ne Kadar?

Anlaşmalı boşanma davası avukatlık ücreti, her sene Türkiye Barolar Birliği ve bağlı olunan Baro tarafından belirlenmektedir. Avukatların avukatlık ücreti talebi bu tarifeye göre olmaktadır. Bu sebeple, tarafımızla iletişime geçmeniz halinde sizlere ücret bilgisi verebilmekteyiz.

Özet anahtar kelimeler: anlaşmalı boşanma davası

2 Comments

  • Hanıfe burgaz

    12 senedir Hollanda’da olan eşimden boşanamıyorum ıkı dava acdım malesef sahsa ulasılmadıgı ıcın davalar düsdü nasıl bosanabılırım ve ucret ne olur cocuklarım onun yanında hıc bır sekılde gostermıyo kpnusdurmuyo

    • Av. Mert Can Oral

      Merhaba Hanife Hanım,

      Eşinizin tebligata yarar adresini öğrenmeniz halinde bizimle iletişime geçerseniz, boşanma davası hususunda yardımcı olabiliriz. Telefon numaramız sitemizde belirtilmiştir.

      İyi günler dileriz.

  • Yorum ve Soru Alanı

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir