anlasmali bosanma nasil olur

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Anlaşmalı boşanma davası her iki tarafın anlaşmalı bir şekilde boşanmaya karar vermesi ile olur. Her iki taraf boşanmanın tüm sonuçları hakkında özgür iradeleri ile anlaşır ve evliliğin sona erdirilmesi üzerine bir dava açar. Anlaşmalı boşanma davası dışında çekişmeli boşanma davası adı verilen bir dava daha bulunur ancak bunda çekişmenin yaşandığı hangi tarafın kusurlu olduğu hakkında tartışma yapılır.

İçindekiler

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı boşanma dilekçesi ile açılan dava en az bir yıl süren evliliklerde eşlerin birlikte başvurması durumunda açılır. Bir eşin başvurduğu diğerinin ise davayı kabul etmesi de mümkündür. Bu tür durumlarda da anlaşmalı boşanma davası açılabilir. Kanun uyarınca dava sürecinde evliliğin temelinden sarsıldığı, tarafların da boşanma üzerine anlaştığı ve bu evliliğin sürdürülmesinin anlamsız olduğuna karar verilir. Dava sürecinde hâkim tarafları bizzat dinler ve sonuçta mali sonuçlar ya da çocukların durumu hususunca kararlar verilir. Verilen kararların kabul edilmesi ile boşanmaya hüküm olunur. Bu tür problemlerin ve tartışmaların yaşanmadığı bir tarafın üzerinde kusurların aranmadığı dava çeşidi anlaşmalı boşanma davasıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma protokolü gereği belirli şartlar bulunur evliliğin en az bir yıl sürmesi aranır. Bunun dışında eşlerin mahkemeye beraber başvurmaları ya da bir eşin açtığı boşanma davasının diğeri tarafından kabul edilmesi gerekmektedir. Ayrıca anlaşmalı boşanma şartları arasında taraflar hâkim huzurunda boşanma nedenlerini açıklamalıdır. İki tarafta evliliklerinin onlar için uygun olmadığını açıklamalıdır. Bir tarafın çekincesi olduğu durumlarda dava düşer. Boşanmanın mali sonuçları ile ilgili ya da çocukların durumu ile ilgili düzenlemeyi hâkimin uygun bulması gerekir. Anlaşmalı boşanma şartları yerine getirildiğinde Medeni Kanun gereğince boşanma gerçekleşir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?

Anlaşmalı boşanma protokolü Türk medeni kanunun 166. maddesinin birinci fıkrası uyarınca hazırlanan anlaşmalı boşanma şartlarıdır. Tarafların boşanma, mali sonuçlar ve ortak çocuğun durumu hususunda düzenlenen protokollere uyulması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolü boşanma sonucunda yaşanacak mali durumları ve çocukların velayeti konusundaki hükümlerin tamamını içermek zorundadır. Bunların dışındaki konular da protokol ile karara bağlanabilmektedir.  Ayrıca boşanma davasının sonuna anlaşmalı boşanma protokolünün eklenmesi gerekir. Protokol içerisinde bulunan kararlar üzerinde anlaşma gerçekleşemezse anlaşma çekişmeli davaya döner.

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ile mahkemeye başvurulması gereklidir. Aile hukuku ile ilgili tüm davaları aile Mahkemesi bakar. Yani 4787 kanuna göre anlaşmalı boşanma davasında da görevli mahkeme aile mahkemeleridir ancak eşlerin bulunduğu bölgede aile Mahkemesi bulunmuyorsa aile Mahkemesi sıfatıyla davaları Asliye Hukuk Mahkemesi de bakabilmektedir. Anlaşmalı boşanma nasıl olur bölümünde mahkeme süresi için net bir cevap yoktur. Duruşma günleri uzun bir zaman sonrasına ertelenebilmektedir. Ancak davalar çekişmeli boşanma davasına evrilmesi gerekmezse ve anlaşma sağlandıysa tek celsede boşanma söz konusu olabilir. Ancak çekişmeli davaya dönerse yoğunluktan dolayı uzayacaktır.

Bursa boşanma avukatı Mert Can Oral

 

Yorum ve Soru Alanı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir