bilisim hukuku nedir 1

Bilişim Suçları

Bilişim suçları günümüzde internetin geniş kesimler tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkmış bir suç kavramıdır. Tıpkı gerçek yaşamda olduğu gibi internet ortamında da yapılan bazı eylemler suç teşkil edebilmektedir. Bilişim suçları içeriği kapsamında bilişim hukuku da doğmuş ve bu suçlar TCK kapsamında değerlendirilir olmuştur.

İçindekiler

Bilişim Suçları Nelerdir?

Bilişim suçları aynı zamanda siber suçlar olarak da bilinmektedir. En basit tanımı ile internet yani dijital ortamda işlenen suçlara denilmektedir. İnternet kullanıcılarının kişilik haklarının ihlali, gizlilik ihlali, hakaret, veri ele geçirme, dolandırıcılık gibi durumlar bilişim suçlarına temel teşkil etmektedir. Ancak bilişim suçları nelerdir sorusuna farklı eylemlere göre yanıt vermek mümkündür. Bilişim suçları TCK kapsamında belirlenmiştir ve 243 – 245/a maddeleri konuyla ilgili olarak detaylı açıklama yapmaktadırlar. Buna göre bilişim sistemine girme suçu ve cezası ilk madde olarak öne çıkmaktadır. Bilişim sisteminde yer alan verilerin başka kimseler tarafından ele geçirilmesine dayanmaktadır. Bilgilere uzaktan bağlanma ya da elektronik sisteme fiziksel yakınlık yolu ile yapılan erişimi ifade etmektedir. Bu suç, bilişim suçları arasında en sık karşılaşılan suç olmaktadır çünkü genelde kolay bir şekilde yapılmaktadır. Örnek olarak bir kişinin sosyal medya hesapları başta olmak üzere internette kullandığı hesaplara yönelik erişim sağlamak, o hesapları kontrol etmeye başlamak bilişim sistemine girme suçu olarak kabul edilir. Sadece sosyal medya hesapları değil, tüm üyeliklerine ya da bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlara da giriş yapmak yine aynı kapsamda değerlendirilmektedir. Bu durumda mağdurun rızası hukuka uygun nedeni olarak görülmektedir. Başka bir deyişle bilişim sistemi üzerinde hak sahibi olan kişi başka bir kimseye izin vermişse yapılan eylem suç oluşturmaz. Ancak izinsiz giriş söz konusu ise bu suç sayılmaktadır. Diğer tanımlanan bir suç; bilişim sisteminin engellenmesi, bozulması, erişilmez hale getirilmesi ya da değiştirilmesidir. Bu eylem kullanıcıların elektronik cihazları ile internet hesaplarını ele geçirmeye, değiştirmeye, bozmaya ve benzeri eylemlere dayanmaktadır. Sadece bireysel kullanıcılar için değil, kurumsal markalar için de sık karşılaşılan bir durumdur. Banka, kredi kurumu ya da kamu kurumuna ait bilişim suçları da banka ve kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi, hesap kontrolünün yapılması, kullanıcının izni olmadan kartı kullanmak gibi eylemlere dayanmaktadır. Ayrıca internet ortamından yapılan alışverişlerde yaşanan mağduriyet de yine bu kapsamda değerlendirilmektedir. Haksız çıkar sağlama yoluyla bilişim suçları ise kişilerin farklı dijital kanalları kullanarak kendilerine çıkar elde etmelerine dayanmaktadır. Örneğin bir bilişim sisteminden kişi doğrudan kendisine değil, dolaylı olarak çıkar sağlıyorsa ve karşı tarafın bu durumdan haberi yoksa bu kapsamda değerlendirilmektedir. Bunun yanında bilişim suçları sayılan durumlar arasında hakaret, dini değerleri aşağılamak, halkı kin ve nefrete sürüklemek gibi durumlar da yer almakla birlikte, bu durumlar için fiziksel yaşamdaki TCK maddeleri uygulanmaktadır.

Bilişim Suçları Avukatı Görevleri

Bilişim suçları avukatı görevleri bahsedilen suçlara yönelik olarak ilgili kararların, davanın takip edilmesi, sonuçlandırılması ve karar bağlanması konularından oluşmaktadır. Bilişim suçları kapsamına giren her türlü eyleme yönelik olarak avukat desteği almak oldukça önemlidir. Davanın yürütülmesi, gerekli delillerin bir araya getirilmesi ve karşı taraftan talep edileceklerin belirlenmesi için bilişim suçları avukatı ile çalışmak yarar sağlayacaktır. Bilişim avukatı görevleri arasında internet ortamında kişilerin itibarlarının korunması, telif durumları ve yalan haberleri kaldırma gibi görevler de yer almaktadır.

Bursa Bilişim Suçları

Bursa bilişim suçları kapsamında dijital ortamda meydana gelen suçlara yönelik hizmetleri alabilirsiniz. Uzman avukat desteği almak davaların yönetilmesi ve olumlu sonuçlandırılması için önemli olduğundan bilişim avukatı sayesinde dijital ortamda oluşan mağduriyeti giderebilirsiniz.

Bu Tür Davalarda Avukatlık Ücreti Ne Kadar?

Bu davaların avukatlık ücreti, her sene Türkiye Barolar Birliği ve bağlı olunan Baro tarafından belirlenmektedir. Avukatların avukatlık ücreti talebi bu tarifeye göre olmaktadır. Bu sebeple, tarafımızla iletişime geçmeniz halinde sizlere ücret bilgisi verebilmekteyiz.

İletişim Bilgilerimiz

Yorum ve Soru Alanı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir