tahliye davasi

Kiracı Tahliye Davası

Mülk sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan kiracı tahliye davası nedir sorusunda, en büyük anlaşmazlık, başta belirlenen kira bedelinin kiracılar tarafından belirlenen takvim içinde ödenmemesidir. Kira bedelinin ev sahipler tarafından alınamaması sonucu kiracıların tahliyesi ile sonuçlanır. Fakat kiracıların tahliyesi işlemi, ev sahipleri tarafından cebren yapılmamalıdır. Kiracı tahliye davası hukuki yollar takip edilerek neticelendirilmelidir. Kiracıların haklarının var olabilmesi ve tahliye işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için en başta kira sözleşmesi yapılmalıdır. Kira sözleşmesi, Türk borçlar kanunu ile düzenlenerek kiracı ve ev sahibine yükümlülükler yükler. Bu sebeple her iki tarafın da haklarının korunmasında etkili olur.

İçindekiler

Kiracı Tahliye Davası Nedir?

Kiracı Tahliye Davası Nedir sorusu, kiracıları ve mülk sahiplerini en çok ilgilendiren sorulardan birisidir. Mülk sahipleri ve kiracılar arasında, belirlenen sözleşme şartlarına uyulmaması sonucu anlaşmazlıklar çıkabilir. Bu anlaşmazlıkların çözüme bağlanması, hukuki yollar ile mümkündür. Hukuki yolları takip ederek anlaşmazlığı çözüme kavuşturabilmek için, hukuki bir danışmandan yardım alınmalıdır. Kiracı ve mülk sahibi arasında düzenlenen kira sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu ile bağlayıcılık gösterir. Kira sözleşmesinde belirlenen tarihler arasında belirlenen miktarı ev sahibine vermediği durumda gecikmeye düşmüş olur. Gecikmeye düşmüş olan kiracı için mülk sahibi ile işlem yapabilme hakkı doğar. Kira bedelini ödemeyen ve gecikmeye düşmüş olan kiracı için tahliye işlemi hukuki olarak başlar. Kiracı tahliye işleminin gerçekleşebilmesi için izlenmesi gereken bazı hukuki yolar vardır. Gecikmeye düşmüş olan kiracının tahliye işlemi için izlenebilecek ilk yol, iki haklı ihtar çekilmesi sureti ile tahliye davası açılabilir. İki haklı ihtar gönderebilmek için, kira sözleşmesi içinde iki farklı aya ait ve muaccel durumda kira bedeli doğmuş olmalı. İki haklı ihtar gönderilmesinin ardından, kira döneminin bitmesi ile birlikte 1 aylık süre içerisinde kiracı tahliye davası açılmalıdır. Bir aylık süreçte kiracı tahliye davası açılmazsa, yeni kira döneminin sonu beklenmek zorundadır. Başvurulabilecek diğer yol ise, tahliye talepli icra takibinin başlatılmasıdır. Bu durum, kiracının tahliyesi için daha pratik bir yoldur. Eğer icra talebinde, mülk sahibi kiracının tahliyesini talep etmezse, yalnızca kira bedelinin tahsilatı yapılır. Bu sebeple mülk sahibinin kiracı tahliye talebini belirtmesi elzemdir. Diğer bir kiracı tahliye yolu ise, temerrüt yolu ile tahliye talebinde bulunulmasıdır.

Kiracı Tahliye Avukatı Görevleri

Borçlar hukuku ile düzenlenmiş kira sözleşmesi uyarınca yapılması gereken kiracı tahliyesi, avukatlar tarafından düzenlenmeli ve takip edilmelidir. Bu süreci düzenleyen tahliye avukatı görevleri, mülk sahipleri ve kiracılar tarafından sürecin sorunsuz işlemesi için gereklidir. Tahliye için danışmanlık hizmeti veren avukatlar, kiracıların tahliye edilebilmesi için başvurulması gereken yolları, bu yollara hangi sebeplerle başvurulabileceği, başvurulan bu yollarda hangi süreçlerin takip edilmesi gerektiğini belirlerler. Tahliye avukatları, aynı zamanda mahkemece belirlenen, kiracı tahliye süreci için azami süre ve şartları da takip ederek mülk sahibi ve kiracıyı bilgilendirir. Özellikle icra ve tahliye için gerekli şartların bilinmesi ve bilgilendirilmesi oldukça önemlidir.

Bursa Kiracı Tahliye Davası

Mülk sahipleri ve kiracılar arasında sıklıkla sorun haline gelen kira bedelinin ödenmesi ve tahliye işlemleri, kira sözleşmeleri ile belirlenir. Kira sözleşmeleri neticesinde kiracı ve mülk sahipleri için doğan hakların takibi ve uygulanması, bursa kiracı tahliye davası ve avukatları ile görülür. Kiracı tahliye davasının gerçekleşmesinin ardından, kiracı ve mülk sahibi için belirlenen süre, avukatlar tarafından takip edilerek her iki tarafa bilgi verilir. Bu sürecin her iki taraf için de sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için bir uzmandan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Bu Tür Davalarda Avukatlık Ücreti Ne Kadar?

Bu davaların avukatlık ücreti, her sene Türkiye Barolar Birliği ve bağlı olunan Baro tarafından belirlenmektedir. Avukatların avukatlık ücreti talebi bu tarifeye göre olmaktadır. Bu sebeple, tarafımızla iletişime geçmeniz halinde sizlere ücret bilgisi verebilmekteyiz.

İletişim Bilgilerimiz

2 Comments

  • Sevda kutlu

    Merkaba mert bey ben işitme engelli oğluma ev kiraladım ev sahibi kira kontratını benim üzerime yaptı iletişimi benle sağlamak için ama kirayı yıllardır elden alıyordu bu kira zammımdada oğlum evlenecek evden çıkın diyor amacı daha fazla kiraya vermek bende hakklarımı bildiğimi oğlumu neden evden çıkarmak istediğini nedenini tebligat çekmesini istedim bunun üzerine ev sahibi kira kontratında benim ismim yazdığı için evimi kiraladı oğluna kiraya verdi diye dava açarım diye beni tehdit ediyor zaten benim oğlum ve gelinim işitme engelli sürekli kızım ben yada gelinimin annesi toruna bakmak için orda kalmak zorunda kalıyoruz ev sahibi bzna dava açabilirmi yardımcı olursanız çok sevinirim iyi akşamlar saygılarımla

    • Av. Mert Can Oral

      Merhaba Sevda hanım,
      Kira sözleşmenizde alt kiraya ilişkin hükümlerin bulunması halinde dava açma hakkı mevcut. Fakat kira sözleşmesini görmeden yorum yapabilme imkanımız maalesef yok. O sebeple hukuki destek almanızı tavsiye ederiz.
      İyi günler.

  • Yorum ve Soru Alanı

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir