Boşanma davaları kadın ve erkek için de yıpratıcı bir süreç olsa dahi evliliklerine devam ettiremeyen kişiler boşanma davası nerede açılır araştırması yapar. Özellikle farklı illerde yaşayan eşler tarafından bu sorunun yanıtı merak edilir. Boşanma davaları anlaşmalı boşanma davası ya da çekişmeli boşanma davası olarak açılabilir.
İçindekiler
Boşanma Davası
Evlilik kurumunda çiftler arasında meydana gelen anlaşmazlıklar çözülemediğinde taraflar evliliğin sürdürebileceğine inancını kaybettiklerinde ve bu gücü kendilerinde bulamadıklarında boşanma istemiyle mahkemeye başvurabilir. Bu şekilde verdikleri kararlar doğrultusunda yasal olarak evliliklerin bitmesi söz konusu olur. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 161. ve 185. maddeleri arasında düzenlenen boşanmaya ilişkin hükümler aydınlığa kavuşur. Burada boşanma nedenleri, tazminat ve nafakaya yönelik haklar ve çocuklar üzerindeki velayet hakları gibi haklar yer alır. Ayrıca davaya yetkili mahkeme mal rejiminin tasfiyesi ve yargılama usulü gibi hususlar değerlendirilir.
Bursa boşanma avukatı Mert Can Oral
Boşanma Davaları Hangi Mahkemede Görülür?
Boşanma davası açmak isteyen kişiler boşanma davası hangi mahkemeye açılır araştırmaları yapar. Anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davaların Çeşidine bakılmaksızın görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Aile mahkemeleri çok yoğun olabilmektedir. Bu Süreçte boşanma davası açmak zor olabilir. Boşanma davası için aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk mahkemelerinde davalar görülür. Davanın yeri ise eşlerden birinin yerleşim yeri olabilir ya da davadan önce 6 aydan beri birlikte oturdukları evin bulunduğu yer olabilir.Anlaşmalı boşanma davası nerede açılır sorusuna verilecek yanıt çekişmeli boşanma davalarında olduğu gibi aile mahkemeleri olacaktır.
Boşanma Davalarının Nedenleri Nelerdir?
Boşanma davası başvurusu yapan kişilerin başvuru süreçlerinde özel sebepler yer alabilir. Türk medeni kanununda düzenlenmiş 5 tane özel sebep bulunur. Bu özel sebepler zina, kötü veya onur kırıcı davranış, terk ya da akıl hastalığı, hayata kast ve suç işlemek veya haysiyetsiz hayat sürmek sebepleridir. Genel olarak ise evlilik birliğinin temelden sarsılması eşlerin boşanma ortasında anlaşmasını sağlar. Evlilik içerisinde yaşanan sorunların çözülmesi için uğraşılmış ancak verilen çabanın karşılığı alınamamış olabilir. Bu gibi kişilerin beraber yaşayamayacaklarını fark ettiklerinde boşanma davalarını açmaları görülen en genel sebeptir.
Boşanma Davalarında Avukata İhtiyaç Var Mıdır?
Boşanma davaları nerede açılır sorusundan daha çok merak edilen konulardan biri de avukat tutma zorunluluğunun olup olmadığıdır. Davanın açılıp yürütülebilmesi için Herhangi bir avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak avukat tutulduğunda hak kayıplarının en aza indirilmesi ve boşanma sürecinde karşılaşılan maddi, manevi ve psikolojik zorlukların hukuki platformda net bir şekilde yansıtılması mümkün olacaktır. Avukat ile doğru adımların atılması mümkündür. Ayrıca başvuru süreçleri her zaman daha avantajlı ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Kişilerin kendileri tarafından hazırlanan ya da başkalarına yazdırılan başvurular yarardan çok zarar getirir. Bu noktada alanında uzman bir aile avukatı ile tüm zararlardan kurtulmak mümkündür.
Bursa avukat Mert Can Oral
Yorum ve Soru Alanı